Založ si blog

Európsky vydierač

Európska únia kritizuje Rusko, že využíva energetické suroviny, ako prostriedok ekonomického nátlaku na Ukrajinu k zmene vnútropolitickej klímy a postojov. Až priam cynicky vyznievajú tieto slová v podaní EÚ, ktorá rovnako presadzuje politiku vydierania, s tým rozdielom, že nedisponuje plynom a ropou, ale eurofondami.

Po tom, čo Róbert Fico začal váhať o reverznom toku plynu na Ukrajinu a žiadať opodstatnené záruky EÚ, že uhradí straty na transporte a náklady spojené s reverzom v prípade, že Ukrajina nebude schopná za plyn Slovensku platiť, nám EÚ rada tieto garancie poslala, a to rovno v podobe auditu eurofondov. Musíme vysvetľovať údajné pochybenia pri realizácií projektov (to sa ešte dozvieme, na ktorých námestiach máme kachličky inej farby ako v projektoch). Avšak na audite nie je nič zlé, len keby nám pred rokom ešte v postavení lojálneho partnera Bruselu nepovedali pri udeľovaní výnimky predĺženého čerpania finančných prostriedkov z programového obdobia 2007- 2013, že je všetko v poriadku. To z EÚ už nikomu nevadili toalety za 100 000 €, športový areál v Senci, korupcia, alebo už toľko krát vyčítaný pochybný a neefektívny systém verejného obstarávania.

Jednoducho, keď treba, dôvod sa nájde, ako v prípade Českej republiky, ktorá taktiež požadovala výnimku, ale sa jej nedočkala. Údajne pre pochybenia. Alebo snáď preto, že nepodpísala pakt o rozpočtovej zodpovednosti?

Martin Fabuš

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 06:51

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2897x
Priemerná čítanosť článkov: 2897x

Autor blogu

Kategórie

Archív